Čtvrtek, 28 března, 2024
- Reklama -e15
Domů Zdraví Lidí s potravinovou intolerancí přibývá. Co je příčinou a na co mají...

Lidí s potravinovou intolerancí přibývá. Co je příčinou a na co mají nárok?

Za některé důvody si může člověk sám.

Pokud vás po konzumaci některých jídel pravidelně trápí nadýmání, nevolnost, dušnost, průjem či bolest hlavy, případně se vám na těle objeví vyrážka a otoky, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí.

Přecitlivělost na určité potraviny má stále větší část populace a nejednou je její odhalení zdlouhavé, protože pravá příčina zvykne skrývat za jinými diagnózami.

Ačkoliv potravinové intolerance ve většině případů přímo neohrožují život pacienta, jejich neléčení může vést k dalším zdravotním potížím, jako jsou například problémy se spánkem, chronická únava, pocity úzkosti, deprese či ztráta pozornosti.

Sorry, the video player failed to load. (Error Code: 101102)
Příčiny vzniku potravinových intolerancí
Důvodů, proč se u stále většího počtu lidí projevují příznaky potravinové nesnášenlivosti, ať už jde o laktózovou, histaminových nebo lepkovou intoleranci, je mnoho.

„Souběžně s nesmírným pokrokem se životní podmínky ve všech sférách života změnily k horšímu, zejména kvalita vody, vzduchu a půdy. Bezbřehé vyčerpávání živin se doplňuje chemií a enormní nárůst spotřeby potravin vede ke snaze vyrobit a nashromáždit nové zdroje, „vysvětluje pro SME internista, chirurg a dietolog Karol Džupa z ambulance Symptomedica.

RELATED ARTICLES
- Reklama -PR články
podnikatel