Za některé důvody si může člověk sám.
Pokud vás po konzumaci některých jídel pravidelně trápí nadýmání, nevolnost, dušnost, průjem či bolest hlavy, případně se vám na těle objeví vyrážka a otoky, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí.
Přecitlivělost na určité potraviny má stále větší část populace a nejednou je její odhalení zdlouhavé, protože pravá příčina zvykne skrývat za jinými diagnózami.
Ačkoliv potravinové intolerance ve většině případů přímo neohrožují život pacienta, jejich neléčení může vést k dalším zdravotním potížím, jako jsou například problémy se spánkem, chronická únava, pocity úzkosti, deprese či ztráta pozornosti.
Sorry, the video player failed to load. (Error Code: 101102)
Příčiny vzniku potravinových intolerancí
Důvodů, proč se u stále většího počtu lidí projevují příznaky potravinové nesnášenlivosti, ať už jde o laktózovou, histaminových nebo lepkovou intoleranci, je mnoho.
„Souběžně s nesmírným pokrokem se životní podmínky ve všech sférách života změnily k horšímu, zejména kvalita vody, vzduchu a půdy. Bezbřehé vyčerpávání živin se doplňuje chemií a enormní nárůst spotřeby potravin vede ke snaze vyrobit a nashromáždit nové zdroje, „vysvětluje pro SME internista, chirurg a dietolog Karol Džupa z ambulance Symptomedica.